Wiele badań zmierzających do ustalenia potrzeb pokarmowych

Jakivartio (1985) i inni określają wielkość dawek karmy i potrzeby rosnących tchórzy w okresie od lipca do grudnia. Podają oni, że masa zjadanej dziennie karmy w tym okresie wynosi około 165 g i dostarcza ona 228 kcal (954,6 kJ). W porównaniu z normami tchórze mają potrzeby pokarmowe mniejsze w przybliżeniu o 30%.

Kiiskinen i Makela (1981) prowadzili porównawcze badania na młodych norkach i tchórzach żywionych pełnoporcjową i peletowaną paszą o następującym składzie: sucha masa 94,9%, białko ogólne 43,5%, tłuszcz ogólny 21,2%, włókno 1,3%, węglowodany 20,7%, popiół 8,3%. Wartość energetyczną 1 kg paszy określili na 3955 kcal (16 560 kJ), a zawartość strawnego białka na 36%. Dzienne zużycie tej paszy było wyższe dla tchórzy (95,2 g na dzień) niż dla norek (83,7 g). Z uwagi na to, że pasza była sucha, zwierzęta miały bardzo duże zużycie wody: 210,8 ml/szt. dziennie tchórze i 205,6 ml/szt. norki.

Wiele badań zmierzających do ustalenia potrzeb pokarmowych tchórzy przeprowadziła Babunowa (1985). Starała się ona określić zapotrzebowanie tchórzy na białko i energię metaboliczną oraz ustalić optymalne proporcje składników pokarmowych w dawce. W badaniach uwzględniła wiele pasz, nawet pasze pochodzące z syntezy mikrobiologicznej, śruty poekstrakcyjne z roślin oleistych i inne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *