W przeciętnych warunkach odchowu

W przeciętnych warunkach odchowu termin uboju tchórzy w Polsce jest z reguły nieco późniejszy niż norek. Młode tchórze pochodzące z miotów wiosennych należy ubijać w drugiej połowie grudnia, a nawet w pierwszych dniach stycznia. Dojrzewanie okrywy i ubój tchórzy pochodzących z wykotów letnich są zazwyczaj o 4-6 tygodni późniejsze. Skóry uzyskiwane ze zwierząt z letnich miotów są krótsze i mają mniejszą powierzchnię, a okrywa ich jest niższa i bardziej płaska, stanowią więc gorszy surowiec futrzarski.

Zwierzęta powinny być ubijane w okresie, kiedy ich futro ma największą wartość. O znaczeniu tego zalecenia może świadczyć fakt masowego uboju norek na wielkich fermach przemysłowych w ciągu bardzo krótkiego czasu, przy czym skóry ściąga się i bez obróbki magazynuje w chłodniach. Dopiero po zakończeniu ubojów przystępuje się do kolejnych etapów skórowania. Taki system pracy pozwala na ubój zwierząt rzeczywiście wówczas, gdy ich okrywa jest najlepsza.

Określenie momentu optymalnej dojrzałości futra jest niezmiernie ważne, ale dość trudne, zwłaszcza u jasnych odmian zwierząt futerkowych. U odmian ciemnych stosuje się tak zwane próbne uboje. Ze stada wybiera się losowo kilka osobników i ubija. Jeśli ich okrywa nie była dojrzała, to na ściągniętej skórze od strony mizdry można zauważyć ciemne lub sinawe plamy w okolicy grzbietu, a częściej w okolicy krzyża, ogona i kończyn. Jeśli tych plam jest niewiele i są dość blade, można uznać, że zwierzę znajduje się w pełnej dojrzałości okrywy. Po dokonaniu jeszcze kilku lub kilkunastu próbnych ubojów z tym samym wynikiem (ich liczba zależy od wielkości fermy) należy przystąpić do masowego uboju zwierząt.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *