Układanie dawki i obliczanie jej wartości pokarmowej

Do ułożenia właściwej dawki żywieniowej konieczna jest znajomość zapotrzebowania tchórzy na składniki pokarmowe i energię w danym okresie, a także wielkość współczynników strawności pasz, jakimi dysponuje ferma.

Załóżmy, że chcemy ułożyć dawkę pokarmową dla grupy 100 tchórzy (50 samców i 50 samic) w sierpniu. Zapotrzebowanie pokarmowe zwierząt w tym okresie wynosi 1,8-2,3 g białka strawnego (tab. 36) na 100 kJ energii przemiennej. Energia ta powinna pochodzić w 35-40% z białka, w 25-40% z tłuszczu i 20-40% z węglowodanów. Ferma posiada następujące pasze: mięso końskie, odpady z dorsza, odpady drobiowe miękkie, tłuszcz, twaróg chudy, otręby pszenne, kaszę jęczmienną gotowaną, zielonkę z lucerny, drożdże pastewne. Udział poszczególnych pasz w mieszance jest następujący: mięso końskie 10%, odpady z dorsza 15%, odpady drobiowe miękkie 35%, twaróg chudy 10%, tłuszcz 3%, otręby pszenne 2%, kasza jęczmienna gotowana 22%, zielonka z lucerny 2%, drożdże 1%.

Należy teraz przystąpić do obliczania udziału składników strawnych poszczególnych pasz w 1 kg mieszanki. Mięso końskie chude (tab. 29) zawiera w 1 kg 258 g suchej masy, 217 g ogólnego białka, 26 g ogólnego tłuszczu i 5 g węglowodanów. Uwzględniając współczynniki strawności stwierdzamy, że w 1 kg koniny znajduje się 195 g strawnego białka, 25 g strawnego tłuszczu oraz 4 g strawnych węglowodanów. W 1 kg mieszanki znajduje się 100 g mięsa końskiego, a zatem 19,5 g białka strawnego, 2,5 g strawnego tłuszczu i 0,4 g strawnych węglowodanów pochodzących z tego komponentu karmy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *