Trocinowamie (lajtrowanie)

Nawet po najdokładniejszym wymizdrowaniu skóry na jej wewnętrznej powierzchni pozostaje pewna ilość tłuszczu, który nie usunięty zacząłby się utleniać, wskutek czego powstałyby wolne kwasy tłuszczowe, zmniejszające trwałość skóry, a nawet powodujące zmniejszenie klarowności barwy i zażółcenie włosów. Aby temu zapobiec, skórę poddaje się trocinowaniu. Zabieg ten przeprowadza się w poziomym, obracającym się walcowatym bębnie o wielkości dostosowanej do potrzeb fermy. W małych fermach wystarczą bębny o średnicy około 1 m i długości około 1,8 m. Bęben powinien być podzielony na 2 części: lajter, obudowany szczelnie twardą płytą, i trzepak, obity siatką. Do lajtra wrzuca się skóry odwrócone mizdrą na zewnątrz i wsypuje się drobne trociny z drewna drzew liściastych pozbawionego barwników. Na 1 skórę przeznacza się 1,5-2 1 trocin. Bęben, napędzany przez silnik elektryczny, obraca się z szybkością 16-18 obrotów na minutę. Wewnątrz niego wzdłuż są przymocowane 2 deski o szerokości około 10 cm, spełniające rolę mieszadeł. Czas odtłuszczania skór wynosi około 20 minut. Po odtłuszczeniu odwraca się je włosem na zewnątrz i lajtruje w grubszych trocinach przez następne 15 minut. Po wyjęciu z lajtra wkłada się je do trzepaka, gdzie następuje oczyszczenie ich z trocin znajdujących się między włosami okrywy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *