Skórowanie

Czynność tę wykonuje się w dobrze oświetlonym pomieszczeniu, w którym panuje temperatura ok. 15°C. Na małej fermie najlepiej używać przenośnego stanowiska skórowania (rys. 24). Na większych fermach znajduje się specjalne pomieszczenie – skórowalnia, w której należy zbudować odpowiednią liczbę stałych stanowisk, aby można było zakończyć skórowanie w krótkim czasie. Na każdym stanowisku powinny się znajdować  uchwyty do przymocowania tylnych kończyn zwierzęcia, sprężyna do chwytania ogona oraz specjalne haki do ściągania skóry z ogona i kończyn.

Ubitych zwierząt nie można układać obok siebie, a tym bardziej jednych na drugich, gdyż grozi to ich zaparzeniem, powodującym znaczne uszkodzenia skóry. Tusze należy skórować jeszcze przed ich wystudze- niem. Cięcia wykonuje się w następującej kolejności (rys. 25):

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *