Przygotowanie do sezonu rozpłodowego

Przygotowanie zwierząt do rozpłodu powinno znacznie wyprzedzać okres rujowy. Po selekcji stada podstawowego pozostawia się do dalszej hodowli samice zdrowe, o dobrej mleczności, dające duże, silne mioty o wzorowych, najbardziej pożądanych cechach okrywy włosowej (zwłaszcza o prawidłowej barwie). Samice, które w okresie przygotowania do rozpłodu były w złej kondycji, łatwiej zapadają na różne choroby w okresie intensywnej eksploatacji organizmu (ciąży, laktacji), a ich potomstwo jest także mniej odporne.

Samce Wybiera się aktywne, kryjące chętnie, o dobrych założeniach dziedzicznych. Na remont stada przeznacza się osobniki po najlepszych rodzicach. Zwierzęta w stadzie podstawowym powinny być w kondycji rozpłodowej, tzn. nie nadmiernie otłuszczone. Tendencja do otłuszczania się częściej występuje u samców tchórzy hodowlanych niż u samic. Tłuszcz gromadzi się na szyi, grzbiecie i brzuchu. Nadmierne otłuszczenie może być jedną z przyczyn zmniejszenia się płodności samic oraz występowania powikłań porodowych. Tłuste samce niechętnie kryją, są leniwe.

Odchudzanie tchórzy hodowlanych musi następować stopniowo, a kontrolne ważenia pozwalają stwierdzić, czy przebiega ono właściwie. W okresie wydłużania się dnia świetlnego zwierzęta chudną same. Hodowcy stosują różne metody odchudzania, mianowicie: zwiększenie częstotliwości karmienia (dwa razy dziennie) przy utrzymaniu tej samej dawki pokarmowej (zwierzęta szybciej wtedy spalają pokarm), zmniejszenie udziału pasz węglowodanowych z jednoczesnym zwiększeniem ilości pełnowartościowego białka. Nie można zapominać o podawaniu witamin i mikroelementów, np. w postaci Polfamixu N, a przed sezonem kopulacyjnym dodatkowo witaminy E, ani o regularnym pojeniu. W zimie karma powinna zawierać mniej wody, aby nie zamarzła szybko. Również w zimie powinno się wykonywać zabiegi profilaktyczne, tj. szczepienia, odrobacza- nie, dezynfekcję domków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *