Podroby

Zasadniczo czynniki atmosferyczne ani termin kryć nie mają wpływu na długość ciąży. Przerwa w rozwoju zarodka, zwana diapauzą, jaka występuje u norek, kun i soboli, u tchórzy się nie zdarza. Hodowca znając termin krycia może ustalić dokładnie datę wykotu i przygotować gniazdo we właściwym terminie. Wykrycie ciąży w pierwszej jej połowie jest właściwie niemożliwe. Po 3 tygodniach powiększa się brzuch samicy, uzdatnić przez gotowanie (najlepiej w autoklawie). Należy również gotować mięso wieprzowe z uwagi na niebezpieczeństwo wystąpienia choroby Aujesky. Błędny jest pogląd, że tchórzom mniej szkodzi karma mięsna gorszej jakości. Wszystkie zalecenia dotyczące dietetyki i higieny karmy stosowane w hodowli norek obowiązują także w hodowli tchórzy.

Podroby. Można je podzielić na 2 grupy. Do pierwszej, o dużej wartości pokarmowej, należą: wątroba, nerki, śledziona, serce, mózg. Zawierają one dużo białka o wysokiej wartości biologicznej, a także znaczną ilość witamin i składników mineralnych. Wśród nich szczególną wartość ma wątroba, która zawiera także dużo żelaza oraz węglowodany. Pasze te powinno się podawać, zwłaszcza samicom w okresie ciąży i laktacji oraz intensywnie rosnącej młodzieży. Do podrobów o mniejszej wartości zalicza się płuca, żołądki i krtanie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *