Okres laktacji

Okres laktacji. Głównym zadaniem żywienia samic w tym czasie jest zwiększenie ich mleczności, co jest niezwykle ważne, ponieważ wychowują one zazwyczaj liczne mioty. Białko zawarte w karmie musi mieć wysoką wartość. Poprawiają ją dodatki mleka, a także produktów mlecznych, np. świeżego twarogu. Twaróg zwiększa także wartość dietetyczną karmy, zwłaszcza kiedy młode podejmują pierwsze próby pobierania karmy. Niektórzy hodowcy zalecają dodawać cukru (do 2%) do paszy dla samic karmiących, co ma wpływać pobudzająco na ich mleczność. Zalecane jest również dodawanie gotowanego siemienia lnianego. Bardzo ważny jest także dodatek soli kuchennej do karmy (maksymalnie w ilości 0,3% mieszanki pokarmowej), zwłaszcza w drugiej połowie laktacji. Pasze o zbyt małej zawartości soli samice mniej chętnie jedzą, co nie pozostaje bez wpływu na poziom ich laktacji.

Odchów młodych. Okres, w którym młode zaczynają samodzielnie jeść, jest niezmiernie ważny. W tym czasie bowiem wzrost jest bardzo intensywny, a więc i zapotrzebowanie pokarmowe młodych jest duże. Jednocześnie młode tchórze mają jeszcze małą odporność, toteż niezmiernie ważny jest dobry stan sanitarny pasz i higiena pomieszczenia. Należy umożliwić młodym jak najwcześniejsze korzystanie z karmy podawanej na wybiegu.

O ile bowiem w przypadku posiadania niewielkiej liczby samic można stosować zwłaszcza dla bardzo licznych miotów, wczesne dokarmianie płynną paszą w domkach, o tyle na większych fermach karmę podaje się na wybiegu, nieco później. Powinna ona mieć konsystencję rzadkiego pasztetu, aby zwierzęta mogły jej pobrać więcej i aby mniejsze były jej straty. W zależności od możliwości organizacyjnych karmę należy podawać młodym kilkakrotnie w ciągu dnia. Ostatni raz powinny ją otrzymać w późniejszych godzinach wieczornych, pierwszy raz zaś bardzo wcześnie rano, aby krótsza była przerwa w karmieniu. Młode mają jeszcze małą pojemność żołądka i przewodu pokarmowego, a duże zapotrzebowanie pokarmowe, muszą więc jeść często. W związku z tym pasza powinna mieć dużą wartość energetyczną, co osiąga się dzięki dodaniu wartościowego tłuszczu. Dobrze jest także dodać bardzo drobno zmielone kości, aby dostarczyć tchórzom dużą ilość wapnia i fosforu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *