Odpady poubojowe

Odpady poubojowe. Są to wymiona, narządy rodne, wargi, tzw. stopy bydlęce, przełyki, głowy królicze. Mają one niską wartość, mogą być także niebezpieczne ze względu na obecność w nich różnych drobnoustrojów. Dotyczy to zwłaszcza płuc oraz narządów rodnych, które muszą być gotowane przed podaniem zwierzętom. Nie można dawać zbyt wiele przełyków, głów zwierząt ani narządów płciowych, zwłaszcza jąder i jajników. Pasze te mogą bowiem zawierać dużo hormonów płciowych i tyroksyn (hormonu tarczycy), bardzo niekorzystnie wpływających na wyniki produkcyjne, a szczególnie na użytkowość rozpłodową zwierząt.

Odpady drobiowe. Stanowią one dość powszechnie stosowany komponent karmy. Rozróżnia się wśród nich odpady twarde (głowy, nogi) i miękkie (przewody pokarmowe). Ich wartość jest dość wysoka, odznaczają się też dużą strawnością: tłuszcz okołonarządowy – 95%, głowy

– 78%, przewody pokarmowe – 89%, nogi – 52%. Dostarczają zwierzętom futerkowym dużo składników mineralnych. Odpady te łatwo się jednak psują, powinno się je więc podawać bezpośrednio po pozyskaniu lub przechowywać po zamrożeniu w chłodni. Dodatkowym mankamentem tej grupy pasz jest często występujące zakażenie drobnoustrojami z rodzajów Pasteurella i Salmonella. Salmonella występuje zwłaszcza w odpadach pochodzących z drobiu wodnego, toteż powinno się je gotować.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *