Na fermie trzeba także tępić muchy

Duże zagrożenie dla zdrowia tchórzy mogą stanowić szczury i myszy, będące nosicielami wielu chorób (parwowirozy, listeriozy, salmonelozy i in.). Należy więc zwalczać gryzonie różnymi środkami. Dobrze tępią je psy (uprzednio szczepione): foksteriery lub jamniki. Można także stosować środki chemiczne – zaprawiane różnymi truciznami ziarna zbóż. Walkę z gryzoniami trzeba prowadzić w tym samym czasie na całej fermie zarówno na terenie, gdzie stoją pomieszczenia dla zwierząt, jak i w pomieszczeniach zaplecza gospodarczego.

Na fermie trzeba także tępić muchy, które są przenosicielami zarazków. Podstawowym warunkiem powodzenia jest w tym przypadku bezwzględne przestrzeganie czystości, usuwanie resztek nie zjedzonej karmy, utrzymywanie w porządku kuchni, śmietników i pryzm kompostowych. W razie występowania dużej ilości much należy stosować środki chemiczne, którymi spryskuje się budynki, śmietniki, nawóz.

Konieczne jest na fermie odosobnione miejsce przeznaczone do przeprowadzania kwarantanny. Izolacji powinny być poddawane przez okres około 2 tygodni wszystkie zwierzęta pochodzące z zakupu lub wymiany, a także tchórze z własnego stada zachowujące się lub wyglądające w sposób nietypowy dla zdrowego zwierzęcia. Kwarantannie powinno się też poddawać zwierzęta wracające z pokazów, wystaw i konkursów, na których stykają się z różnymi innymi zwierzętami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *