Mleko i produkty mleczne

Mleko i produkty mleczne. Stanowią bardzo cenną karmę. Białko mleka ma najwyższą wartość biologiczną. Mleko zawiera bardzo dużo wapnia, fosforu, witaminy A i D. Powinno się je podawać zwierzętom w stanie świeżym. Można, zwłaszcza w lecie, używać do karmy mleka zsiadłego, które obniża pH mieszanki pokarmowej, zabezpieczając ją w ten sposób częściowo przed zepsuciem. W żadnym razie natomiast nie można dodawać do karmy mleka nadkwaszonego, gdyż może ono powodować zaburzenia trawienia, objawiające się najczęściej biegunkami. Bardzo dobrym dodatkiem do karmy jest mleko w proszku. Wartościową paszą są też twarogi, a także, rzadziej stosowane, sery żółte wycofane z konsumpcji dla ludzi. Biały ser może w poważnym stopniu zastąpić pasze mięsne.

Jaja. Są one cenną karmą z uwagi na zawartość białka o najwyższej wartości biologicznej, dużą zawartość witamin i soli mineralnych. Podaje się je samcom w sezonie kopulacyjnym, samicom ciężarnym, zwierzętom chorym i rekonwalescentom. Z przyczyn ekonomicznych jaja zużywane w fermach pochodzą z wylęgarni, po prześwietleniach. Są to jaja czyste lub z zamarłymi zarodkami. Jaja ptaków wodnych powinny być gotowane z uwagi na niebezpieczeństwo zakażenia Salmonellą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *