Kuchnia paszowa

Kuchnia paszowa. Wielkość powierzchni kuchni wiąże się ściśle z wielkością fermy, czyli z masą przygotowywanej karmy. Pomieszczenie to powinno mieć szerokie drzwi, umożliwiające wygodne wwożenie surowców i wywożenie gotowej karmy wózkami ręcznymi lub karmiarkami (w dużych fermach). Kuchnia musi być zaopatrzona w instalację wodno-kanalizacyjną, bowiem zapotrzebowanie na wodę jest tu bardzo duże. 

Utwardzona, betonowa podłoga musi zapewniać dobry spływ ścieków do studzienek ściekowych, a z nich do szamba. Do kuchni trzeba także doprowadzić elektryczność, która stanowi napęd maszyn do przygotowywania karmy. Zalicza się do nich kościarki, wilki, mieszadła i homo- genizatory. Niezbędny jest również parnik do pasz zbożowych. Ponieważ zwiększa on wilgotność powietrza i podnosi jego temperaturę, najlepiej umieścić go w oddzielnym pomieszczeniu. Wraz z nim może się znajdować autoklaw, służący do gotowania pod ciśnieniem pasz mięsnych gorszej jakości.

Kuchnia powinna mieć okna i sprawne urządzenia wentylacyjne. Ważne jest też zabezpieczenie maszyn i urządzeń zgodnie z wymaganiami bhp.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *