Krew

Krew. Jest ona cenną paszą, gdyż zawiera wiele aminokwasów, np. lizynę, leucynę, histydynę. Bardzo łatwo i szybko jednak psuje się, powinno się ją więc podawać świeżą lub gotowaną. Ostatnio w kraju produkuje się z krwi i serwatki cenną paszę o nazwie Li vex.

Ryby i odpady rybne. Białko pochodzące z ryb ma niższą wartość biologiczną ze względu na mniejszą ilość aminokwasów egzogennych. Za najlepsze należy uznać ryby morskie, a wśród nich dorszowate, nie zawierające enzymu tiaminazy, inaktywującego witaminy z grupy B. Znaczna ilość tego enzymu znajduje się natomiast w ciele ryb słodkowodnych. Niektóre ryby morskie zawierają jednak związki blokujące bądź utrudniające przyswajanie żelaza. Tłuste ryby (makrele, śledzie) są mniej przydatne w żywieniu ze względu na możliwość jełczenia zawartego w nich tłuszczu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *